zaterdag 14 mei 2016

BUE 016: Het Ware Verhaal van Calamity Jane, Deel 1 - Wie gaat daar nu op avontuur?


Amerika, de Nieuwe Wereld, de Far West... was voor Europeanen vier eeuwen lang een waar Eutopia. Deze musical op teksten van Patrick Bernauw Guy Didelez en met muziek van Fernand Bernauw vertelt het 'ware verhaal' van de legendarische heldin, tevens grootste leugenares van het Woeste Wilde Westen: Calamity Jane. Aan een relatie met Wild Bill Hickock - nog zo'n mythe uit de Far West - hield zij een dochter over. Jane stond Janey echter af voor adoptie aan een rijke Engelse koopvaardijkapitein, met de bedoeling het meisje een beschaafde opvoeding te geven. Later wilde Calamity Jane haar dochter terug, maar zou die dochter haar onwaarschijnlijke moeder nog aanvaarden? 
Gebaseerd op historische gegevens, gebracht met een ferme snuif vaak koldereske humor en een fikse dosis ambiance muziek (country, folk, rock, blues)… een onvervalste western in het Nederlands, nu in 3 delen te beluisteren en te downloaden op de Utopia Podcast. Deel 1 is getiteld: Wie gaat daar nu op avontuur? U hoort de stemmen van Patrick Bernauw (verteller),
Frederika Schollaert (Calamity Jane), Ann Devuyst (Janey), Luc Borms (Wild Bill Hickock) en Lieve De Schepper (backing vocals) - Composities, productie, arrangementen & programming: Fernand Bernauw (www.naami.be) - mondharmonica: Luc Borms.

Calamity Jane in Leuven Centraal, 
met Patrick Bernauw, Amaryllis Temmerman en Ann Devuyst


De toneelversie van dit verhaal, getiteld De Dochter van Calamity Jane, werd in 1997 bekroond met de Wim Verbeke Prijs voor Jeugdtheater. Vervolgens werd in een regie van Patrick Bernauw een eerste musicalversie geproduceerd, door Garamondi Teater in Geraardsbergen (1999), met in de hoofdrollen Frederika Schollaert en Ann Devuyst, en met live muziek. Tegelijk maakte Patrick Bernauw met zijn eigen gezelschap Compagnie de Ballade en onder de titel Het Ware Verhaal van Calamity Jane in een mengeling van muziek- en verteltheater een 'café chantant in western sfeer', ook wel een 'mini-musical' genoemd. Met een wisselende bezetting trok het gezelschap zo jarenlang door het Vlaamse land. Calamity Jane werd daarbij o.a. ook vertolkt door Amaryllis Temmerman, Wild Bill Hickock door de betreurde Dirk Biddeloo. Patrick Bernauw regisseerde daarna nog een muzikale theaterversie voor Nieuw Leven in Aalst, en een jongerenversie voor toneelgroep De Jongstleerende met muziek van de live band @Vundum

Met Babs De Naeyer als CJ, op de Gentse Feesten

    
U kunt de volledige audio productie Het Ware Verhaal van Calamity Jane beluisteren en downloaden in het 'virtueel museum' van izi.Travel.Opvoeringsrechten Musical/muziektheater (korte of lange versie)
Wie het toneelstuk of de musical wenst op te voeren, dient over de schriftelijke toestemming van de rechthebbenden te beschikken (verkrijgbaar via info@inter-actief.be) en te voldoen aan de opvoeringsrechten SABAM.
Er is een musicalpakket beschikbaar, dat bestaat uit MP3's van de instrumentale en vocale versie van de liedjes + een theaterbrochure (Word document) voor een 'musical korte versie' en een 'musical lange versie'. Ze zijn verkrijgbaar aan 53 euro.
Deze swingende western is uitstekend geschikt voor zowel toneelgezelschappen als secundaire scholen!

Geen opmerkingen: