vrijdag 31 maart 2017

BUE 029: Bouwen aan Utopia - de Tijdscapsule


In het hart van Aalst verrijst een uniek gebouw genaamd Utopia, waarin de Academie voor Podiumkunsten en de bibliotheek vanaf de zomer van 2018 samen gaan leven in een tintelende synergie: 'Boekenrekken naast een danslokaal … waarom niet?' Een uniek concept, mogelijk gemaakt door innovatieve architectuur.

Op 31 maart 2017 werd de eerste steen gelegd, of beter: werd een tijdscapsule ingegraven, gevuld met voorwerpen die het erfgoed van Aalst ook in de toekomst in de kijker willen zetten. Via een Facebookpagina, en met de stembriefjes in de bibliotheek en de academie werden 641 stemmen uitgebracht. Zo beslisten de Aalstenaars dat de film De helaasheid der dingen, het boek Oilstjersen Diksjoneir en de dvd van de muziek- en dansvoorstelling Midzomernachtsdroom op de bouwwerf van Utopia naar de toekomst zouden reizen, samen met een pak kindertekeningen en brieven van de collegeleden. En de toekomst, dat is 2084 - wanneer het hoekgebouw 150 jaar bestaat en drukker en uitgever Dirk Martens 550 jaar overleden zal zijn (hij drukte in 1516 het beroemde boek Utopia van Thomas More).


Uiteraard mocht de Podcast Utopia niet op het appèl ontbreken. Wij waren erbij en legden ook de toespraken van de burgemeester Christoph D'Haese en schepen Karim Van Overmeire vast voor het nageslacht...
Utopia heeft ook een website (hier) en een Facebookpagina (hier)!

Zo zag de site er vandaag uit:


Geen opmerkingen: