zaterdag 30 december 2017

De Zwette Maan: Uw Gids voor UtopiaMisschien is dit wel het meest geschikte moment. Al enkele maanden hou ik de idiote mail achter, wellicht gaat het immers om niets meer dan een grap. Maar deze voorlaatste dag van 2017, op de drempel van het Utopisch Jaar 2018, is misschien wel het beste moment om het bericht van Dierick Martens los te laten op de wereld...
Mijn reactie luidde als volgt:


Waarop ik dit antwoord mocht ontvangen:


Sindsdien werd het stil. 

Tot een paar weken geleden, toen ik van dierickmartens@teambuildings.eu als bijlage bij een mail een aantal zwartwitfoto's ontving, waarvan u er op deze pagina een paar kunt bewonderen. De mail bevatte voor de rest geen bericht, maar droeg de titel De Zwette Maan: Uw Gids voor Utopia. Misschien kan deze post de Zwette Maan aka de heer Dierick Martens alsnog iets verder uit zijn tent lokken, dacht ik zo. Mijn geduld werd nu wel lang genoeg op de proef gesteld. Ondertussen kan ik alvast deze opmerkingen formuleren bij de Eerste Mail van Martens:

1.       Ferdinando Buscema bestaat wel degelijk. Hij is een moderne magiër, die de grootste multinationals tot zijn klanten mag rekenen. Zie: www.ferdinando.biz

2.       Meer over Keri Smith en haar werk: www.kerismith.com De Nederlandse vertaling behield de originele titel op de cover, en voegde er binnenin een vertaling aan toe: De fantasiewereld van… Zelf vind ik ‘fantasiewereld’ te vluchtig en vrijblijvend klinken, te weinig gewicht hebben ook. Het woord klinkt speels, zelfs frivool, en het verwijst naar een kinderlijke wereld, wat op zich zeer oké is. Maar ik zou gekozen hebben voor een omschrijving: De wereld zoals wij ons die verbeelden, of iets van die strekking. Bij wie zo ongeveer tot mijn generatie behoort – of die ervoor, of die erna – is de kans groot dat hij/zij bij het woord ‘imagine’ spontaan denkt aan het lied van John Lennon. En is het dan echt niet meer dan een ‘fantasiewereld’ die hij bezingt?

3.       Duncombe (www.stephenduncombe.com) zit o.a. achter de website Open Utopia (www.theopenutopia.org), een editie van het werk van Thomas More dat de grondregel van Utopia in de praktijk brengt: alle eigendom is gemeenschappelijk. Duncombe stelt dat Utopia meer is dan het verhaal van een ver land dat geen privébezittingen kent. Het is een tekst die ons leert hoe we teksten kunnen benaderen, zegt hij, in een geest die open staat voor kritiek, participatie en re-creatie.


Geen opmerkingen: